Wszystko zaczęło się od tego, że zakupiłem jakiś czas temu magiczną książkę o pociągającym tytule:
"Kuchnia polska" pani Elżbiety Adamskiej.
Przeczytałem kilka przepisów... i większość zapomniałem ;)
Wreszcie nadszedł moment w ciągu dnia, kiedy zadajesz pytanie: "Ej a co zjemy na obiad?"
Pomyślałem sobie...(zapis myśli)
idzemy na zakupy... coś tam czytałem o cieście francuskim... coś w nim pieczone było... jakieś mięso... Mam schab w lodówce!!!... a jak schab to śliwki suszone.... śliwki nadziewamy w schab... ja mam w kawałkach... e tam jakoś to będzie... a może jakieś pieczarki... jak pieczarki to jeszcze cebula i pieprz... no dobra czyli... mamy...
Składniki: 2 osoby
- schab (2 plasterki takie jak na schabowe w panierce... takie miałem...)
- 40 dag pieczarek
- średnia cebula
- śliwki suszone
- ciasto francuskie (tyle aby wyłożyć blaszkę- trochę wyobraźni, jak kupisz za dużo- zrobisz ciastka...)
- sól, pieprz do smaku.
Kupiłem, przyniosłem do domu, czytam przepis i... o masakra... to była polędwica wołowa... a to można jeść prawie na surowo... o masakra... ciasto francuskie... 15 min i gotowe w 200°C... czy schab mi się upiecze.... dobra może będę piekł w temeraturze 180°C a pod koniec dam 200°C pieczarki wcześniej usmażę, żeby nie miały wody* a schab rozbiję jak do "schabowych w panierce" może szybciej się upiecze... jak nie- to zjem pieczarki w cieście francuskim. W schab zawinę śliwkę... będzie dobrze...
Przygotowanie:
Wyciągnij z zamrażalnika ciasto francuskie.
Pieczarki umyj, pokrój w kawałki i umieścić na gorącej suchej patelni (jeśli pieczarki stracą całą wodę i zaczną się na patelni palić a nie będą jeszcze gotowe, należy dolać trochę oleju*). Jak pieczarki będą niemal gotowe, dodajemy cebulę... niech się razem smażą. Pod koniec dodajemy pieprz i sól do smaku.
Włącz piekarnik na 180°C. (fajnie jeśli możesz ustawić góra dół podgrzewania- ustaw dół)
Blaszkę (jak do pieczenia chleba, czy pasztetu- patrz zdjęcia) wysmaruj tłuszczem, lub umieść w nim papier do pieczenia. Rozwałkuj ciasto francuskie do ok 3mm grubości (może być więcej... to nie apteka) i wyłóż nim spód blaszki (pozostaw trochę ciasta na przykrywkę). Na cieście umieść usmażone pieczarki z cebulą. Rozbite plasterki schabu posyp solą i pieprzem. umieść na połowie rozbitego plasterka kilka suszonych śliwek i złóż całość na pół*. Tak przygotowany schabik umieść w blaszce na pieczarkach. Pozostałą częścią ciasta przykryj farsz i zalep rogi. Całość z góry można posmarować żółtkiem (nie będzie tak szybko rosnąć).
Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz całość przez około 20-25min.
W trakcie pieczenia.
Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200°C (ustaw grzanie na górę i dół + np termoobieg) i piecz jeszcze przez 5 - 10 min aż góra się zrumieni.
Gotowe.
Smacznego.
*gwiazdką zaznaczono miejsca profesjonalnej pomocy :*



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz