wtorek, 3 stycznia 2012

Jajka na miękko

Na początek chciałbym zaproponować coś prostego na śniadanko.



Składniki: 1 osoba
- 2-3 jajka (proponuję jajka pochodzące z hodowli wolnowybiegowej)
- pieczywo jakie lubisz

W garnku zagotuj wodę. 
Umieść jajka w garnku z gotującą się wodą.
Gotuj ok 5min.



Możesz dodać soli czy majonezu do żółtka... sposób spożywania dowolny.

Smacznego!!!

Opis oznaczeń na jajkach znajdziesz tutaj



2 komentarze:

  1. Wszystko zależy od wielkości jajek, ale wystarczy liczyć czas od włożenie jajek do zimnej wody dokładnie 7 minut i jest zawsze extra miękkie!
    pozdrawiam gzer:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest jeszcze kilka szczegółów, które mają wpływ na stan jajka po ugotowaniu. Przede wszystkim wkładamy jajka do zimnej wody. Jajka po ugotowaniu wkładamy pod bieżącą ZIMNĄ wodę, aby zatrzymać dalszy proces gotowania.

    OdpowiedzUsuń