piątek, 17 stycznia 2014

Domowy chleb na zakwasie - przepis

Witam serdecznie,

Dziś, dzięki uprzejmości mojej żony, prezentuję pełny przepis na domowy chleb na zakwasie:



„Zaczyn: 
  • 100g zakwasu żytniego
  • 100g mąki żytniej typ 2000
  • 100g wody

Zaczyn odstawić na około 8 godzin w ciepłe miejsce.

Ciasto chlebowe:
  • 300g mąki pszennej
  • 170g mąki żytniej
  • łyżeczka soli
  • 200ml letniej wody
  • można dodać ziarna według uznania
  • dodaje również łyżkę drożdży piwowarskich które zostają mężowi od warzenia piwa ;) (oczywiście mogą być zwykłe)
Zaczyn mieszam z reszta składników. Powstaje lekko lepkie ciasto które zostawiam w misce w ciepłym miejscu na około godzinę. Następnie przekładam do wysmarowanej formy i zostawiam aż podwoi swoją objętość to jest jeszcze na ok 3 godz. Piekę 30 minut w temperaturze 210 stopni. Po upieczeniu wyjmuje z formy na kratkę żeby odparował. Jeśli zależy Ci na chrupiącej skorce warto posmarować chleb bardzo zimna woda zaraz po upieczeniu.

Powodzenia.”


Od siebie życzę również udanych wypieków i udanego piwa. Jak wiadomo chleb i piwo w jednym miejscu powstawały od zawsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz