Witam serdecznie,
Dziś, dzięki uprzejmości mojej żony, prezentuję pełny przepis na domowy chleb na zakwasie:
„Zaczyn:
- 100g zakwasu żytniego
- 100g mąki żytniej typ 2000
- 100g wody
Zaczyn odstawić na około 8 godzin w ciepłe miejsce.
Ciasto chlebowe:
- 300g mąki pszennej
- 170g mąki żytniej
- łyżeczka soli
- 200ml letniej wody
- można dodać ziarna według uznania
- dodaje również łyżkę drożdży piwowarskich które zostają mężowi od warzenia piwa ;) (oczywiście mogą być zwykłe)
Zaczyn mieszam z reszta składników. Powstaje lekko lepkie ciasto które zostawiam w misce w ciepłym miejscu na około godzinę. Następnie przekładam do wysmarowanej formy i zostawiam aż podwoi swoją objętość to jest jeszcze na ok 3 godz. Piekę 30 minut w temperaturze 210 stopni. Po upieczeniu wyjmuje z formy na kratkę żeby odparował. Jeśli zależy Ci na chrupiącej skorce warto posmarować chleb bardzo zimna woda zaraz po upieczeniu.
Powodzenia.”
Od siebie życzę również udanych wypieków i udanego piwa. Jak wiadomo chleb i piwo w jednym miejscu powstawały od zawsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz