Dziś słów kilka o sushi po polsku z wędzonym łososiem.
![]() |
| Sushi z wędzonym łososiem |
- łosoś wędzony
- ogórek szklarniowy
- ryż długoziarnisty
- algi
- wasabi
- sos sojowy
Przygotowanie:
![]() |
| Składniki |
Ogórka obieramy do momentu, aż osiągniemy pestki. Część z pestkami nie będzie nam potrzebna:
![]() |
| Przygotowanie ogórka |
![]() |
| Pokrojony ogórek |
Łososia oddzielamy od skóry i kroimy w paski
![]() |
![]() |
![]() |
| Gotowe produkty |
Algi układamy błyszczącą częścią na macie bambusowej, która posłuży nam do zwinięcia całości w rulon.
Przygotowane produkty układamy na algach w sposób pokazany na zdjęciach. Pamiętajmy o pozostawieniu pewnego marginesu ze strony przeciwnej do łososia z ogórkiem.
![]() |
| Ryż na algach |
![]() |
| Sushi przed zwinięciem |
Tak ułożone produkty zwijamy w rulon używając do tego celu maty.
![]() |
| Zwijanie sushi |
Przed zakończeniem zwijania, wcześniej pozostawiony fragment alg, należy posmarować delikatnie wodą. Umożliwi to sklejenie całości. Rulon kroimy na 6 do 8 części. Warto aby miejsce sklejenia znajdowało się przy desce do krojenia. Dzięki temu całość nie będzie się rozsypywać.
![]() |
| Pokrojony rulon |
![]() |
| Gotowa porcja |
Gotowy produkt powinien wyglądać tak:
![]() |
| Gotowy produkt |
Smacznego!!!













Brak komentarzy:
Prześlij komentarz