niedziela, 16 lutego 2014

Sushi po polsku

Witam,

Dziś słów kilka o sushi po polsku z wędzonym łososiem.
Sushi z wędzonym łososiem
Składniki:

- łosoś wędzony
- ogórek szklarniowy
- ryż długoziarnisty
- algi
- wasabi
- sos sojowy





Przygotowanie:
Składniki
Pierwszą czynnością jaką należy wykonać jest ugotowanie ryżu. Pamiętaj, że nie należy używać ryżu w woreczku. Ryż po ugotowaniu musi być miękki i lepki. W czasie gdy ryż się gotuje, przygotowujemy składniki.

Ogórka obieramy do momentu, aż osiągniemy pestki. Część z pestkami nie będzie nam potrzebna:
Przygotowanie ogórka
Otrzymane rulony kroimy w paski
Pokrojony ogórek
Łososia oddzielamy od skóry i kroimy w paski


Gotowe produkty
Algi układamy błyszczącą częścią na macie bambusowej, która posłuży nam do zwinięcia całości w rulon.
Przygotowane produkty układamy na algach w sposób pokazany na zdjęciach. Pamiętajmy o pozostawieniu pewnego marginesu ze strony przeciwnej do łososia z ogórkiem.
Ryż na algach
Sushi przed zwinięciem
Tak ułożone produkty zwijamy w rulon używając do tego celu maty.
Zwijanie sushi
Przed zakończeniem zwijania, wcześniej pozostawiony fragment alg, należy posmarować delikatnie wodą. Umożliwi to sklejenie całości. Rulon kroimy na 6 do 8 części. Warto aby miejsce sklejenia znajdowało się przy desce do krojenia. Dzięki temu całość nie będzie się rozsypywać.
Pokrojony rulon
Gotowa porcja

Gotowy produkt powinien wyglądać tak:
Gotowy produkt
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz