Witam serdecznie,
Dziś zrobimy wędzoną kiełbasę domową. Produkt taki jest aromatyczny i smaczny. Zawiera tyle tłuszczu ile uznasz za stosowne. Pamiętaj jednak, że jego zbyt mała ilość, może skutkować tym, że otrzymasz produkt straszliwie suchy i niesmaczny. W tym artykule znajdziesz opis kiełbasy jaka najbardziej smakuje mojej rodzinie. Pamiętaj, że zawsze masz prawo do eksperymentowania. Powodzenia!
1. Przygotowanie
Potrzebne składniki na 5 kg gotowej kiełbasy:- 3,5 kg łopatki
- 0,5 kg tłustego podgardla
- 1,0 kg mięsa z indyka
- 75 g soli ważonej
- łyżeczka soli peklującej
- 10 g pieprzu czarnego
- 2 g ziela angielskiego
- 10 g majeranku
- 7 ząbków czosnku (można dać 5)
- 2 szklanki przegotowanej zimnej wody
| Kiełbasa domowa -produkty |
Wszystkie produkty należy wyrobić dość długo w misce dodając przegotowaną wodę. Po wyrobieniu produkt powinien lepić się do rąk.
Gotową masę nadziewamy w naturalne flaki. Do tego celu możemy użyć specjalnej nadziewarki, albo odpowiedniej przystawki do elektrycznej maszynki do mięsa.
| Domowa kiełbasa przed wędzeniem. |
2. Wędzenie kiełbasy
Do wędzenia używamy wyłącznie drzewa liściastego. Część drzewa powinna być lekko wilgotna, tak aby wytwarzała się duża ilość dymu. Można również użyć wilgotnych płatków drzewnych. Należy też unikać kory, jeśli jest to możliwe, warto ja usunąć.Czasy wędzenia:
- 40 min w temperaturze 40-50'C - suszenie
- 90 min w temperaturze 50-60'C - wędzenie ciepłe
- 20 min w temperaturze ok 80'C - podpieczenie skórki
Ostatni etap nadaje kiełbasie złocisty kolor. można go pominąć, wydłużając wędzenie w temperaturze 50-60'C.
| Kiełbasa domowa przed wędzeniem |
| Gotowy produkt |
| Kiełbasa przed i po wędzeniu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz